Op 14 januari 1942 kregen de Zaandamse joden, als eersten in Nederland, het bevel om naar Amsterdam te komen. In de volgende maanden volgden de andere Zaangemeenten (Krommenie, Wormer, Wormerveer, Zaandijk, Assendelft, Koog aan de Zaan, Westzaan en Oostzaan). Drie jaar, drie maanden en drie weken na dat eerste bevel konden de overlevenden (joden) weer openlijk de straat op (het was toen 5 mei 1945: het bevrijde Nederland).
Deze brochure is uitgegeven door Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland omdat het in 2015 vijfenzeventig jaar geleden is dat de tweede wereldoorlog Nederland bereikte. De brochure en de gefotografeerde plakkaten geven in het kort de lotgevallen weer van de joodse Zaankanters en de joodse onderduikers (van elders) in de Zaanstreek.
De volgende 3 plakkaten zijn te zien in De Bieb, Heiligeweg 170, Krommenie ( je moet wel de Bieb zelf in, omdat ze de platen wel voor de ramen hebben gezet, maar de voorkant is alleen vanuit insite de Bieb te zien):
De volgende 3 plakkaten zijn te zien bij De Bieb, Mercuriusweg 1, Wormer:
De volgende 3 plakkaten (= 4 foto’s) zijn te zien bij de Doopsgezinde Vermaning, Zaanweg 57, Wormerveer:
De volgende 3 plakkaten (= 5 foto’s) zijn te zien bij de woning op de Lagedijk 46, Zaandijk:
De volgende 3 plakkaten zijn te zien bij het Cultureel Raadhuis, Dorpsstraat 370, Assendelft:
De volgende 4 plakkaten zijn te zien bij de Inloop (Kerk van de Nazerener), Zuideinde 20, Koog aan de Zaan:
De volgende 3 plakkaten zijn te zien bij De Kwaker, J.J. Allanstraat 127, Westzaan:
De volgende 3 plakkaten zijn te zien bij Raaz, Hogendijk 28, Zaandam:
De laatste 3 plakkaten (= 4 foto’s) zijn te zien in het Gemeentehuis (= ingang De Kunstgreep), Kerkbuurt 4, Oostzaan (deze plakkaten staan binnen ( bekijk eerst de openingstijden van het gebouw), vanaf buiten zijn ze niet te zien):